Suomenlampaat

Lammaskatraamme

Tilamme lampaat ovat lähes kaikki puhdasrotuisia suomenlampaita. Laumassa on myös muutama kainuunharmas ja joitakin suomenlampaita, joiden suvusta löytyy kainuunharmastaustaa.

Tilalla on kaksi siitospässiä: 44. -linjan valkoinen Anttilan Brando.  Lisäksi keväällä 2017 ensimmäistä kertaa astutushommiin pääsi 18. -linjan ruskea Laurinkallion Mauri -pässi. Uuhissa on paljon 2. linjan Kylmälammin Sepon jälkeläisiä, sillä Seppo oli meillä useamman vuoden siitospässinä.

DSCF0300

Vasemmalla 2. Kylmälammin Seppo. Oikealle 44. Anttilan Brando.

Meillä on tällä hetkellä noin viisikymmentä siitosuuhta. . Suomenlammasuuhiemme sukulinjat ovat: 2, 3, 7, 18, 19, 23, 34, 43, 44 ja 64. Tilalla on kaikenvärisiä uuhia, millä taataan villojen ja taljojen runsas luonnonvärikirjo. Lampaiden värikirjoa

Lampaamme ovat eloisia ja vilkkaita. Osa on tosi kesyjä, osa arempia sivustaseuraajia, mutta kaikki ovat tottuneet lastemme touhuiluun.

 

Karitsointi keväisin ja loppukesästä

Uuhemme karitsoivat pääsääntöisesti kerran vuodessa, osa keväällä – osa loppukesästä. Tiineysaika kestää noin 5 kuukautta. Karitsointien jakamisella kahteen ryhmään pyritään takamaan asiakkaille karitsanlihan saanti useamman kerran vuodessa. Uuhet synnyttävät kerralla keskimäärin 2 – 3 karitsaa. Uuhet ovat erinomaisia emoja ja hoitavat karitsansa hyvin. Karitsat painavat syntyessään 3 – 4 kilogrammaa. Ne kasvavat ensimmäisen neljän kuukauden aikana 200 – 300 grammaa päivässä. Pässikaritsat saavuttaa sukukypsyyden jo 4 kuukauden iässä, uuhet pari kuukautta myöhemmin. Tilan uuhikaritsoita ei kuitenkaan astuteta ennen kuin ne ovat saavuttaneet  noin 50 kilogramman koon.

 Ruokinta

Lampaidemme pääasiallista syötävää on sisäruokintakaudella kuiva heinä ja säilörehu. Tarjolla on myös lammaskivennäistä ja suolakivi nuoltavaksi. Lisäksi tiinneyden loppuvaiheessa ja imetysaikana niille annetaan lähiseudulla tuotettua kauraa, ohraa ja Kinnusen Myllyn rypsirouhetta. Myös karitsat saavat lisäruuaksi  kauraa, ohraa ja rypsiä kasvuvaiheesta riippuen yhteensä n. 150 – 500 g päivässä.

Ulkoruokintakaudella lampaamme laiduntavat neljän kuukauden ajan hoitaen maisemaa. Korpijokivarressa on arvokkaita perinnebiotooppikohteita, vanhoja luonnonlaitumia ja niittyjä, joita lampaamme pitävät puhtaana. Siiri kolmen karitsan kanssa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *